Boże nie mogę przepatrzeć im więcej tutaj szanowne gremium pisze i mąci tym mniej z tego wynika:
Prawo jazdy KAT. B uprawnia:
b) uprawnia do kierowaniia zespołem pojazdów o DMC max. 3,5 T w przypadku gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego i ciągnionego nie przekracza 3,5 T a pojazdem ciągnionym jest przyczepka lekka jednoosiowa do 750kg
,czyli maxymalnie pojazd ciągnący 2,75 T +750kg przyczepka = nie więcej niż 3,5 T
Do prowadzenia tego zespołu pojazdów uprawnia prawo jazdy KAT B !
...
mozesz wskazac art KD ktory tlumaczy Twoja interpretacje w pkt.b
powyzej juz jest to wyjasnione a teraz znowu wprowadzasz zamieszanie i macisz
Reklamy
TomiTT
2009-04-17, 13:42 DMC zestawu z kat. B+E
co wy za bzdury wypisujecie jakie 3500kg + 750kg przyczepki i z takim tonażem można według was jechać mając kat B tylko i wyłącznie 3500kg i ani grama więcej chyba że ma się kat B+E no to wtedy zestaw może mieć maksymalnie 7000kg ponadto tylko i można ciągnąć przyczepkę lekką na kat B.
Kajos
Seat
Cordoba SX 2 drzwi
Miasto: Chodziez
2009-04-18, 21:31 DMC zestawu z kat. B+E
Zalazlem jakis czas temu taa tabele
http://img17.imageshack.us/img17/7498/przyczepanakatb.jpg
Wszystko ladnie rozpisane
andrzej2
Miasto: labedy
2009-04-22, 22:40 DMC zestawu z kat. B+E
dzieki kajos
ja juz nie mam sily tego tlumaczyc i juz nie bede bo robilem to juz wystarczajaco dokladnie
ale jak widac ciagle sa modrzejsi np TomiTT
poizdro
abimbalski
2009-05-24, 09:29 DMC zestawu z kat. B+E
patiwiki8 napisał:
Jestem w trakcie przygotowania do egzaminu na kat. E, czy będę mógł poruszać się po drogach,mając B+E,zestawem przekraczającym 3.5 t,np: Bus DMC 3250kg + laweta 500kg + auto na lawecie ważące 1500kg.Bus waży około 2000kg.
Prawo jazdy B+E daje możliwość prowadzenia zespołu o DMC do 7.0t,
przy czym DMC holownika nie może przekroczyć 3.5t.
Dopuszczalna masa całkowita (dmc.) - według Kodeksu Drogowego największa,
określona właściwymi warunkami technicznymi, masa pojazdu,
obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego do poruszania się po drodze
abimbalski
2009-05-24, 09:30 DMC zestawu z kat. B+E
andrzej2 napisał:
euzebiox napisał:
Boże nie mogę przepatrzeć im więcej tutaj szanowne gremium pisze i mąci tym mniej z tego wynika:
Prawo jazdy KAT. B uprawnia:
b) uprawnia do kierowaniia zespołem pojazdów o DMC max. 3,5 T w przypadku gdy dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego i ciągnionego nie przekracza 3,5 T a pojazdem ciągnionym jest przyczepka lekka jednoosiowa do 750kg
,czyli maxymalnie pojazd ciągnący 2,75 T +750kg przyczepka = nie więcej niż 3,5 T
Do prowadzenia tego zespołu pojazdów uprawnia prawo jazdy KAT B !
...
mozesz wskazac art KD ktory tlumaczy Twoja interpretacje w pkt.b
powyzej juz jest to wyjasnione a teraz znowu wprowadzasz zamieszanie i macisz
Uprawnienia wynikające z posiadanej kat. B prawa jazdy, zostały uregulowane w art. 88 ustawy prawo o ruchu drogowym z 20 czerwca 1997 roku (Dz. U. z 2005r. Nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami).
euzebiox
2009-06-04, 09:26 DMC zestawu z kat. B+E
jaki artykuł to wyjaśnia ? chyba prawo jazdy kat B z definicji uprawnia do prowadzenia pojazdów lub zespołu pojazdów do 3,5 T ! Ale jak to w polskim prawie od reguły musi być parę wyjątków bo jakby było prosto i przejrzyście to by było wręcz nie po polsku ! Być może nie przemyślałem dokładniej tego co napisałem wcześniej (a dokładniej nie wziąłem pod uwagę polskich pokręconych realiów) więc modyfikuję iż prawo jazdy kat B. oraz B+E uprawnia do prowadzenia pojazdów do 3,5 T + 0,75 T przyczepka lekka ,natomiast prawko B+E uprawnia ponadto do ciągnięcia przyczepek cięższych powyżej 0,75 T ale wtedy jak się już ciągnie przyczepkę ciężką to DMC zespołu pojazdów nie może przekraczać 3,5 T,jeśli chodzi o rozkład masy to na zdrową logikę masa własna pojazdu ciągnącego nie może być mniejsza niż dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnionego.Teraz chyba już nie ma wątpliwości.Ja uprawnień na kat. B+E nie mam,tylko mam kat.B więc nikt mnie ze znajomości przepisów wynikających z kat E rozliczać nie może, z przyczepką nawet lekką też nie jeżdżę a jakby juz musiał ją podczepić to dla pewności i świętego spokoju zadbałbym o to aby suma mas zespołu pojazdów nie była większa niż 3,5 T. Jeżdżę samochodem o masie własnej ponad 1 T więc z rozkładem mas też byłbym w zgodzie. Jakby ktoś chciał popolemizować to moje gg 2547534
paweL89
2009-06-26, 14:53 DMC zestawu z kat. B+E
patiwiki8 napisał:
Jestem w trakcie przygotowania do egzaminu na kat. E, czy będę mógł poruszać się po drogach,mając B+E,zestawem przekraczającym 3.5 t,np: Bus DMC 3250kg + laweta 500kg + auto na lawecie ważące 1500kg.Bus waży około 2000kg.
TYMEK
2009-09-09, 12:30 DMC zestawu z kat. B+E
Witam,
przeczytałem wszystkie posty i przynam że mam mętlik w głowie...wg mnie skoro paragraf 88 mówi o DMC nie przekraczającej 3,5t to jak można do tego jeszcze czepiac przyczepę lekką (do 750kg)? - dotyczy to kat B,
co do kategorii B+E to uważam że ta kategoria zezwala na jazdę zespołem pojazdów o DMC do 3,5T (czyt. pojazd ciągnący i przyczepa) tylko tyle że, w tym przypadku można poruszac się z przyczepą tzw ciężką czyli powyżej 750kg. czyli tak jak jeden z przedmówców pisał pojazd 2t a przyczepa 1,5t - całość nie może przekroczyć 3,5DMC...
sam miałem z tym wielki dylemat i dlatego by móc busem ciągać lawetę (ciężką przyczepę) zrobiłem prawo jazdy kat C+E. Bo byle bus np VW T4 ma ok 2,4 T -DMC, byle laweta ma 2t DMCa całość to już 4,4T a więc uważam że kategoria B+E już tu nie obowiązuje a wymaganą jest C+E... co poniektózy piszą tu o jakiś 6-7 Tonach ale nie popierają konkretnymi przepisami...
prawdą jest że POLSKA Policja nie umie interpretować tych przepisów i często kierowcy posiadający kat B+E wożą na lawetach samochody osobowe gdzie taki zestaw bezproblemu przkeracza 3,5T DMC jednak czy jest to do końca zgodne z prawem?
andrzej2
Miasto: labedy
2009-09-27, 22:24 DMC zestawu z kat. B+E
TYMEK napisał:
Witam,
przeczytałem wszystkie posty i przynam że mam mętlik w głowie...wg mnie skoro paragraf 88 mówi o DMC nie przekraczającej 3,5t to jak można do tego jeszcze czepiac przyczepę lekką (do 750kg)? - dotyczy to kat B,
co do kategorii B+E to uważam że ta kategoria zezwala na jazdę zespołem pojazdów o DMC do 3,5T (czyt. pojazd ciągnący i przyczepa) tylko tyle że, w tym przypadku można poruszac się z przyczepą tzw ciężką czyli powyżej 750kg. czyli tak jak jeden z przedmówców pisał pojazd 2t a przyczepa 1,5t - całość nie może przekroczyć 3,5DMC...
sam miałem z tym wielki dylemat i dlatego by móc busem ciągać lawetę (ciężką przyczepę) zrobiłem prawo jazdy kat C+E. Bo byle bus np VW T4 ma ok 2,4 T -DMC, byle laweta ma 2t DMCa całość to już 4,4T a więc uważam że kategoria B+E już tu nie obowiązuje a wymaganą jest C+E... co poniektózy piszą tu o jakiś 6-7 Tonach ale nie popierają konkretnymi przepisami...
prawdą jest że POLSKA Policja nie umie interpretować tych przepisów i często kierowcy posiadający kat B+E wożą na lawetach samochody osobowe gdzie taki zestaw bezproblemu przkeracza 3,5T DMC jednak czy jest to do końca zgodne z prawem?
KD mowi
Art. 62.
1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1. samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
2. samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40 %;
i wszystko jasne
carlos0908
2009-10-26, 22:46 DMC zestawu z kat. B+E
Witam
Czy jest ktoś w stanie podać ustawę lub art.odnośnie DMC prawa jazdy B+E????????
B+E to zestaw o DMC 3,5t;7t czy może 6,125t jak określa pewna tabela.
Zależy mi na artykule prawnym,w który o tym jasno jest napisane a nie na odpowiedzi typu "ja myślę,że to będzie tak ..."
bronek2005
2009-11-12, 20:49 DMC zestawu z kat. B+E
Kat. B pojazd nie przekraczajacy 3,5t. (prawnie 3,49) i przyczepka nie przekraczajaca 750kg razem około 4,24 t
Kat B+E pojazd nie przekraczający 3,5t (3,49t) i przyczepa nie przekraczająca masy całkowitej pojazdu ciągnącego.
Masa pojazdu ciągnącego musi stanowić minimum 1,33 masy przyczepy ciąggniętej , więc przy DMC 3500 pojazdu możesz ciągnąć przyczepę z DMC około 2625 kg).
Przyczepa powyżej 750km musi być wyposazona w chamulec najazdowy
Ale bywa tak ,że auto o masie 3,5t. ciągnie przyczepe 3,5 t. i wtedy pojazd ma ładowność około 1,5t .a przyczepa 2,65.t i DMC wynosi 7t a ładowność 415t.
Jest to przykład !!
ale wzglendem przepisów auto ma mieć mniej niż 3,5t. a przyczepa mniej niz masa auta
wsegr
2010-04-24, 11:02 DMC zestawu z kat. B+E
posaidam B+E oraz C. Czy mogę usiąść za kierownicą TIR-a? Pozdrawiam
Easy
Hyundai
Getz
Miasto: Bardo
2010-04-24, 11:49 DMC zestawu z kat. B+E
Kategoria A
- uprawnia do kierowania motocyklem (pojazdem samochodowym jednośladowym lub z bocznym wózkiem - wielośladowym). Minimalny wymagany wiek - 18 lat
Kategoria A1
- uprawnia do kierowania motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW. Minimalny wymagany wiek - 16 lat
Kategoria B
- uprawnia do kierowania:
. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla
. pojazdem, o którym mowa w punkcie wyżej, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołów tych pojazdów nie przekracza 3,5 t
. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym
minimalny wymagany wiek - 18 lat.
Kategoria B1
- uprawnia do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla. Minimalny wymagany wiek - 16
Kategoria C
- uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 18 lat
Kategoria C1
uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 18 lat
Kategoria D
- uprawnia do kierowania autobusem oraz ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 21 lat.
Kategoria D1
uprawnia do kierowania autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 21 lat.
Kategoria T
uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym. Minimalny wymagany wiek - 16 lat
Kategoria B+E, C+E i D+E
- uprawnia do kierowania pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą. Minimalny wymagany wiek - 18 lat (dla kat. D+E - 21 lat)
Kategoria C1+E
- uprawnia do kierowania zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego. Minimalny wymagany wiek - 18 lat.
Kategoria D1+E
- uprawnia do kierowania zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego. Minimalny wymagany wiek - 21 lat.
Ponadto posiadanie prawa jazdy kategorii:
B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E
C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E
A, B, B1, C, C1, D, D1 - uprawnia do kierowania pojazdem wymienionym dla danej kategorii z przyczepą lekką
B+E, C+E, C1+E, D+E, D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami)
predator
2010-10-16, 21:44 DMC zestawu z kat. B+E
Witam, to jest masakra, co wypisujecie na tym forum z kat. B+E można jeździć zestawem nieprzekraczającym 7000 DMC! (tu miał racje chyba niejaki tommi), czyli samochód o max. 3500 DMC! + przyczepa o max. 3500 DMC! to jest max. opcja tej kategorii. Powinniście się dowiedzieć, co to jest, DMC!! Podstawowym warunkiem tej kategorii B+E jest to, iż pojazd ciągnący przyczepę nie może mieć mniejszego DMC! od przyczepy ciągnionej! i to by samochód był wyposażony w hak do uciągu 3500 DMC! to jest cała filozofia tej kategorii
Z autopsji idealnym autem do wykorzystania max. tej kategorii są auta typu IVECO, Mercedes Sprinter z wersji dużej, chodź najciekawszym wyjątkiem jest Nissan Patrol - ten duży, który nie ma wagi odpowiedniej 3500 DMC! a ma uciąg na haku 3500 DMC! z wpisem do dowodu na ciągnięcie przyczepy 3500 DMC! z informacji, jakie posiadam to samochody terenowe traktowane są jakoś inaczej ze względu na konstrukcję czy coś takiego chodź dla mnie jest to dziwna sytuacja, bo kilogramy są kilogramami!
Z poważaniem