Motul lub Mobil to moim zdaniem jedne z najlepszych olejów silnikowych. Castrol to już BP o niskiej jakości,nie polecam bo akurat w moim przypadku się nie sprawdził.
Reklamy
Basik
2014-10-01, 08:39 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Ja uzywam castrola od 5 lat i na razie wszystko smiga.
Piotr Dziektarz
2015-09-03, 17:34 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Aby dobrać jak najlepszy olej do swojego silnika należy przede wszystkim zweryfikować pewne informacje, zalecenia producenta, konstruktora danego pojazdu i na podstawie tych informacji podjąć najlepszą decyzję odnośnie zalania właściwego oleju.
Od tego są książki serwisowe, instrukcje obsługi i najlepsze, czyli specyfikacje serwisowe tzw. repair manual, czyli książka napraw dla serwisów.
Zalecenia mechaników, czy ASO często nie mają nic wspólnego z tym, co zaleca konstruktor danego pojazdu, więc proszę to również brać pod uwagę przy optymalnym doborze oleju.
Z jakością olejów silnikowych jest podobnie jak z samochodami.
Jedne są lepsze inne tańsze i gorsze.
Mobil i Castrol to znane firmy i o ile Mobil jako marka Exxon produkuje swoje bazy olejowe i jest bardzo dużym koncernem to Castrol nie ma żadnej swojej fabryki wszystko zleca swoim podwykonawcą.
I równie dobrze moze to być Orlen rafineria w Trzebini może to być Lotos który rozlewa wiele znanych marek.
Ja proponuję marki które mają własne rozlewnie i laboratoria które trzymaja pieczę nad bieżącą jakością np. Fuchs, Specol, Amsoil czy Angielski Millers Oils.
Pozdrawiam serdecznie
link wycięty,admin
richabmw
2015-09-09, 17:40 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Raster napisał:
Panowie, co lejecie do swoich wozów? Które marki uważacie za najlepsze? U mnie najlepiej spisywał się Mobil i Liqui Moly, ale jestem ciekaw waszych opinii.
Mobil jest dobrym olejem, jednak z opinii innych i własnego doświadczenia uważam, że dobrym wyborem jest Shell Helix Ultra Pureplus Technology. Olej dobrej klasy w rozsądnej cenie.
richabmw
2015-09-09, 17:42 Jaki olej silnikowy najlepszy?
AutoDywaniki napisał:
Niestety tego nie używałem,więc nie mogę się wypowiedzieć. do tej pory lałem Mobil i jestem zadowolony. Mimo ostrej zimy nie mam z nim żadnych problemów.
Od 9 lat w swoich autach używam Shella. Wymainy robię co 15tyś km, nawet wlewając olej typu long life dla swojego spokoju podtrzymuję ten przebieg. Jakiś czas temu wszedł na rynek nowy Shell Helix w nowej technologii Ultra With Pureplus Technology i właśnie takim w 5W40 zalałem moje autko. Zrobiłem trochę tyś. km i naprawdę wg mnie silnik lepiej pracuję w porównaniu z tradycyjnym Shellem.
richabmw
2015-09-09, 17:43 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Exedy24_pl napisał:
Castro,Mobil- korzystałem z tych olejów i nie moge złego słowa powiedzieć. To chyba najlepsze marki,wszędzie je reklamują,ale cena odpowiada tutaj jakości. Myślę,że warto.
Podstawą długowieczności silnika jest jego właściwa eksploatacja. Regularne wymiany wszelkich płynów w tym właściwy dobór olej silnikowego. W chwili obecnej jedną z lepszych firm oferującą dobry olej skierowany do nowoczesnych silników jest Shell Helix Ultra Pureplus Technology.
richabmw
2015-09-09, 17:45 Jaki olej silnikowy najlepszy?
MarekZ napisał:
Ja tez leje Castrol.
Według mnie Shell jest znacznie lepszym niż Castroll, który stał się totalnie prze reklamowanym produktem. Ja w swoich wszystkich autach stosuję Shell Helix Ultra i jestem bardzo zadowolony. W 2 utach jest to 5W40 w i jednym 10W40. Od jakiegoś czasu jest produkowany z gazu w technologii Pureplus. Sugeruję spróbować będziesz zadowolony.
richabmw
2015-09-09, 17:47 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Alkomaty_net_pl napisał:
Mobil też nie jest zły,jak dla mnie półka podobna do Castrola i można śmiało kupowac,najlepiej w sklepach internetowych gdzie ceny są jednak zdecydowanie niższe.
Jeśli szukasz czegoś dobrego w relatywnie dobrej cenie polecam Ci Shell Helix Ultra 5W30 Pureplus Technology. Wymiana oczywiście co 15tyś km nie rzadziej. Ja na nim jeżdżę od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Nadto naprawdę jest w dobrych cenach
richabmw
2015-09-09, 17:49 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Paulinaa napisał:
A co myślicie o olejach dostępnych w serwisie danej marki? Mi powiedział Pan w serwisie, że gdybym wlała do mojego Opla oplowski olej to nie ma mowy ,żeby silnik brał olej, ale nie wiem, może kłamał ?
Zasada jest z reguły ta sama dla wielu kierowców. Do chwili, w której jest gwarancja na pojazd wszystkie przeglądy, w tym olejowe robi się w ASO, po gwarancji można juz korzystać z niezależnego aso lub własnego dobrze znanego mechanika. Ja tak robię z autami, które są po gwarancji natomist w aucie na gwarancji jadę z własnym olejem w bańce Shell Helix Ultra 5W40 i mam z tego powodu znaczne oszczędności.
richabmw
2015-09-09, 17:51 Jaki olej silnikowy najlepszy?
MotoDoradca24_pl napisał:
Motul lub Mobil to moim zdaniem jedne z najlepszych olejów silnikowych. Castrol to już BP o niskiej jakości,nie polecam bo akurat w moim przypadku się nie sprawdził.
Niestety obecny Castrol to już nie ten sam ole tak jak zauważyłeś. Od wielu lat jeżdżę na Shell Helixie Ulta 5W40 , teraz Pureplus Technology i jestem zadowolony w żadnym aucie nie mam problemu z silnikiem.
Autoswiatla_pl
2015-10-08, 08:19 Jaki olej silnikowy najlepszy?
A ja stosuję Mobil 2000 i jestem zadowolony,cena w porządku i od kilku ładnych lat nie dzieje się nic złego,,wiec naprawdę nie widzę sensu aby przepłacać za Castrola.
krysia_epl
2015-10-22, 20:38 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Ja polecam Olej MOTUL SAE 5W30. nie kopci i jest niezawodny,
Pozdrawiam
Renault Megane 1.6 dCi
link wycięty, admin
zdjęcie(1).JPG
Opis:
Rozmiar:
116.59 KB
Odsłon:
2000 raz(y)
wojdab
2015-11-02, 07:09 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Liqui Moly
PoDrodze_net
2015-11-18, 12:31 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Zgadzam się,oleje silnikowe Motul są wysokiej klasy i jakości,sam ich używam od kilku lat i nie narzekam,nic nie kopci,wszystko pracuje tak jak należy.
richabmw
2015-11-26, 13:41 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Jeśli szukasz czegoś dobrego w relatywnie dobrej cenie polecam Ci Shell Helix Ultra 5W30 Pureplus Technology. Ja na nim jeżdżę od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Nadto naprawdę jest w dobrych cenach.