A ja stosuję Mobil 2000 i jestem zadowolony,cena w porządku i od kilku ładnych lat nie dzieje się nic złego,,wiec naprawdę nie widzę sensu aby przepłacać za Castrola.
Mobil 1 jest ok natomiast ja od wielu lat używam Shell Helix Ultra 5W40 lub 10W40.
Reklamy
richabmw
2015-11-26, 13:44 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Piotr Dziektarz napisał:
Aby dobrać jak najlepszy olej do swojego silnika należy przede wszystkim zweryfikować pewne informacje, zalecenia producenta, konstruktora danego pojazdu i na podstawie tych informacji podjąć najlepszą decyzję odnośnie zalania właściwego oleju.
Od tego są książki serwisowe, instrukcje obsługi i najlepsze, czyli specyfikacje serwisowe tzw. repair manual, czyli książka napraw dla serwisów.
Zalecenia mechaników, czy ASO często nie mają nic wspólnego z tym, co zaleca konstruktor danego pojazdu, więc proszę to również brać pod uwagę przy optymalnym doborze oleju.
Z jakością olejów silnikowych jest podobnie jak z samochodami.
Jedne są lepsze inne tańsze i gorsze.
Mobil i Castrol to znane firmy i o ile Mobil jako marka Exxon produkuje swoje bazy olejowe i jest bardzo dużym koncernem to Castrol nie ma żadnej swojej fabryki wszystko zleca swoim podwykonawcą.
I równie dobrze moze to być Orlen rafineria w Trzebini może to być Lotos który rozlewa wiele znanych marek.
Ja proponuję marki które mają własne rozlewnie i laboratoria które trzymaja pieczę nad bieżącą jakością np. Fuchs, Specol, Amsoil czy Angielski Millers Oils.
Pozdrawiam serdecznie
link wycięty,admin
Żywotność silnika i samochodu zależy od jego eksploatacji. Tego jak właściciel o niego dbał. Są auta, które przejeżdżają po 300-400tys km bez najmniejszego problemu i posłużą jeszcze trochę ponieważ był serwisowany, jeździł nim odpowiedzialny kierowca. Wymieniał części eksploatacyjne zgodnie z zaleceniami producenta, rozrządy klocki, tarcze itp. Wymieniał płyny i oleje zgodnie z zaleceniami i normami producenta i w czasie przez niego wskazanym. Jeśli chodzi o olej to polecam Shell Helix Ultra Pureplus Technology, wg mnie dobry olej w korzystnej cenie, jeżdżę na takim przebiegi mam prawie 300tys i autem jest wszystko w porządku. Bywają jednak kierowcy, którzy nie dbają a auta, maja one przebiegu 50-60tyś km a są w stanie jakby maiły przejechane 3krotnie więcej. I takie auta nie nadają się do dalszej eksploatacji.
Avde_pl
2016-01-26, 10:51 Jaki olej silnikowy najlepszy?
W zasadzie jest to często kwestia przekonania oraz przyzwyczajenia do danej firmy. Jeżeli stosujemy ten sam olej od lat i wszystko jest w porządku,to też nie widze potrzeby od tak sobie drastycznie go zmieniać. Ja polecam Motula,mnie póki co nie zawiódł.
Intrudero
2016-02-01, 05:31 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Większość olejów a rynku jest dzisiaj dobrej jakości. Różnica głównie w cenie.
zipek
2016-02-18, 08:47 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Używam Venol - u nas dystrybutorem jest marka Adwa, oni raczej oleje przemysłowe robią, ale ten samochodowy wychodzi im bardzo ok. To co osobiście zauważyłem to przede wszystkim jasna barwa - nie dodają olejów przepracowanych. Do tego łatwy rozruch przy niskich temperaturach, no i jeszcze redukcja hałasów i stuków z silnika. Macie podobnie?
edonio
2016-02-19, 18:31 Jaki olej silnikowy najlepszy?
A można wiedzieć jak długo go używasz? W sensie po jakim czasie doszedłeś do takich wniosków?
Jak rozumiem to był olej nalewany od zera, a nie mieszanka, zgadza się?
zipek
2016-02-22, 09:01 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Od ponad roku. Wiem, że na ocenę potrzebne jest jeszcze więcej czasu, ale uważam, że po takim również można to realnie ocenić. Zresztą - odnośnie rozruchu zimą to widać było bardzo dużą różnicę, bo akurat z tym miałem problemy od minimum 3 lat. Nie raz się zdarzało, że do pracy jechałem miejskimi - auto odmówiło posłuszeństwa.
edonio
2016-02-23, 20:31 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Edonio - nie, po tym okresie już w zasadzie wszystko widać. Rok to długo - powiedzmy, że po kilku miesiącach widać jak olej wpływa na silnik, tym bardziej w miesiącach zimowych. Akurat u mnie rozruch również jest zmorą - nie zawsze wyglądało to tak jak powinno, ale być może chodziło też o to, że nie pilnowałem stosowania tych samych olejów za każdym razem.
richabmw
2016-02-26, 18:58 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Intrudero napisał:
Większość olejów a rynku jest dzisiaj dobrej jakości. Różnica głównie w cenie.
Dlatego też nie należy ulegać kryterium cenowemu i wybierać taki w rozsądnej cenie oraz z pewnego źródła ponieważ niestety już i oleje są podrabiane. Ja mam pozytywne doświadczenia z Shellem.
bartekgnd85
2016-03-01, 23:33 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Ja jeżdżę na dedykowanym dla opla, ale wcześniej jeździłem na Matulu i na prawdę się sprawdzał, a do tego ma bardzo atrakcyjną cenę. Pzdr
Avde_pl
2016-03-30, 12:54 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Najlepiej lać dedykowany olej przez producenta do danego modelu samochodu i naprawdę nie będzie żadnego problemu,można też działać na własną rękę,np takie marki jak Mobil z tańszych czy Motul z tych droższych,cieszą się dobrą renomą.
richabmw
2016-05-06, 13:59 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Dokładnie tak. Kwestia zaufania. Ja jeżdżę na Shellu i go nie zmieniam, jest przy tym w przyzwoitej cenie.
richabmw
2016-05-06, 14:04 Jaki olej silnikowy najlepszy?
edonio napisał:
Edonio - nie, po tym okresie już w zasadzie wszystko widać. Rok to długo - powiedzmy, że po kilku miesiącach widać jak olej wpływa na silnik, tym bardziej w miesiącach zimowych. Akurat u mnie rozruch również jest zmorą - nie zawsze wyglądało to tak jak powinno, ale być może chodziło też o to, że nie pilnowałem stosowania tych samych olejów za każdym razem.
Według mnie dopiero po 2-3 wymianie jest wstanie zauważyć się różnicę, ułożenie silnika pod nowy olej po wypłukaniu pozostałości po wymianie z poprzedniego oleju itp. Inna sytuacja jest wówczas, gdy przez dłuższy czas jeździ się na danej marce a zmienia się jedynie produkt, wówczas można dostrzec różnicę nawet pi pierwszej wymianie. Jeśli chodzi o olej to polecam Shella. Od kilu dobrych lat jeżdżę na Shellu i to rożnymi samochodami i 8-10 letnimi i 2-3 letnimi i jestem bardzo zadowolony.
mefes
2016-05-06, 17:19 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Shell bardzo dobry.
Disla24_pl
2016-05-10, 09:46 Jaki olej silnikowy najlepszy?
Nie tylko,bo są przecież także inne marki jak wspomniany Motul- też bardzo chwalony przez wiele osób i w dobrej cenie. Ważne jest to aby zachować tą samą lepkość oleju podczas wymiany,jeżeli mieliśmy syntetyk,to należy wlać taki sam,nigdy nie półsyntetyk itd.