Czy muszę sygnalizować skręt jadąc drogą z pierwszeństwem.
Czytałem ostatnio artykuł Auto Świat z dn 02.02.09 gdzie to opisano . Zawsze włączałem kierunkowskaz zjężdżając z takiej drogi a tu jest odwrotnie.
Chodzi o skręcającą drogę z pierwszeństwem do której dochodzi droga podporządkowana.
Jedziesz prosto kierunku nie wlaczasz.Skrecasz musisz wlaczyc.
Pierszenstwo tutaj niema nic do tego
undying
2010-01-10, 23:29 Stosowanie kierunkowskazów
Jadąc z góry na dół, musisz być ostrożny, bo osoba jadąca z dołu, jeżeli nie da kierunku, to może pojechać albo prosto albo tak jak idzie droga główna, w myśl 2 różnych zasad...Nie ma to jak zasada ograniczonego zaufania
Kajos
Seat
Cordoba SX 2 drzwi
Miasto: Chodziez
2010-01-11, 15:01 Stosowanie kierunkowskazów
undying napisał:
Jadąc z góry na dół, musisz być ostrożny, bo osoba jadąca z dołu, jeżeli nie da kierunku, to może pojechać albo prosto albo tak jak idzie droga główna, w myśl 2 różnych zasad...Nie ma to jak zasada ograniczonego zaufania
Zasada ograniczonego zaufania jest zawsze.
Ale prawidlowo jest tak jak pisalem post wyzej.
A watpliwosci biora sie z tad bo kiedys kierunkowskazami sie dawlo znac ze sie zjezdza.
Niestety przepisy sie zmienily
undying
2010-01-11, 15:14 Stosowanie kierunkowskazów
Tak, tylko jeżeli nie ma drogi w prawo, to wg nowej szkoły należy wrzucić prawy kierunkowskaz (bo zmieniasz pas ruchu) Tak, wiem...ale o dziwo go zmieniasz, bo wjezdzasz na inna droge. Wedlug Ciebie przepisy sie zmienily, a moglbys mi je zacytowac, bo moze nie jestem na biezaco
PiotreW
2010-01-11, 17:32 Stosowanie kierunkowskazów
Według jakiej nowej szkoły? Jak jedziesz prosto to zmieniasz pas ruchu, a jak skręczasz w lewo drogą z pierwszeństwem to nie zmieniasz pasa ruchu? Moim zdaniem to ciekawa interpretacja. Może sam dałbyś jakiś cytat z kodeksu?
undying
2010-01-11, 19:12 Stosowanie kierunkowskazów
Skręcając w lewo zmieniasz kierunek jazdy dlatego sygnalizujesz ten manewr. Nowa szkoła to taka, która uczy teraz nowych kierowców. Mam tutaj na myśli Ośrodki szkolenia kierowców. Ja też tak byłem uczony. Art 22 ust. 5 "Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."
Kajos
Seat
Cordoba SX 2 drzwi
Miasto: Chodziez
2010-01-11, 19:40 Stosowanie kierunkowskazów
Mnie w 2008 uczyli juz ze kierunkowskazy sa od zakomunikowania zmiany kierunku ruchu.
Jadac prosto nie zmieniam kierunku rucha a ksztalt drogi z pierwszenstwem nic do tego nie ma
undying
2010-01-11, 21:08 Stosowanie kierunkowskazów
Nie wiem, może każdy inaczej uczy. Jeżeli nie wrzucisz kierunku jadąc na wprost, to mandatu nie dostaniesz, wg mnie. Nie upieram się przy tym, że tak powinno być na 100%, bo wiadomo jakie są przepisy. Natomiast pewne jest, że jeżeli nie wrzucisz kierunkowskazu, to osoba z naprzeciwka do końca nie będzie wiedziała, gdzie zamierzasz jechać, dlatego na odczepnego i dla uspokojenia Pana bądź Pani z przeciwka proponowałbym go wrzucić. Chociaż jeżeli byłby jeszcze możliwy skręt w prawo, to w takim wypadku nie wrzucać.
undying
2010-01-11, 21:52 Stosowanie kierunkowskazów
PiotrekW, a czy pas ruchu musi iść bezwzglednie prosto - nie ma prawa skrecic na skrzyzowaniu ? Gdzieś tutaj na stronie widzialem rozmowe na ten temat i naprawde dochodzilo do niedorzecznosci...Ja sie nie upieram ze mam racje, bo nie mam pojecia jak to jest, gdyz to nie jest sprecyzowane - "pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;" Ile ludzi, tyle interpretacji.
PiotreW
2010-01-11, 22:00 Stosowanie kierunkowskazów
Pas ruchu nie musi iść prosto , ale co innego łuk drogi , a co innego skrzyżowanie.
undying
2010-01-11, 22:05 Stosowanie kierunkowskazów
Pytanie jest może takie, czy znajdując się na drodze głownej, która na skrzyżowaniu zmienia swój kierunek, pas ruchu zmienia kierunek wraz z tą drogą?
komornik
2010-01-28, 13:47 Stosowanie kierunkowskazów
Miasto Tuchola-tutaj powinno sie karac nadgorliwcow i nauki jazdy.Droga z pierwszenstwem przejazdu zakreca w lewo o 90 stopni.nauka jazdy wlacza kierunkowskaz pomimo ze nie zmienia kierunku ruchu ani pasa. a gdy samochodzik jedzie prosto w ulice podporzadkowana to juz tego nie robi.I to jest najwieksza glupota.Powinien byc wlaczony prawy kierunkowskaz gdyz samochod zjezdza w prawo ze swego kierunku jazdy.Sa tacy instruktorzy co kaza wlaczac kierunkowskaz na zakrecie 90 stopni a na mniejszym luku juz nie.Takich de**-bo tylko tak mozna ich nazwac-powinno sie wysylac na kurs prawidlowego czytania w j.polskim a nie do nauki przyszlych kierowcow.Przepisy odnosnie kirunkowskazow sa bardzo jasne tylko ze wielu kierowcow chce byc swietsza od papierza.
Presley
Miasto: Gdańsk
2010-01-28, 14:25 Stosowanie kierunkowskazów
komornik napisał:
Takich de**-bo tylko tak mozna ich nazwac-powinno sie wysylac
zamiast ferować wyroki kto jest de** a kto nie, może byś chwile rozważył co przyświeca pewnym zachowaniom,
mnie instruktor uczył (laaaaaata temu zdawałem na prawko), aby w takich przypadkach, gdzie jest wiecej możliwosci kierunku jazdy (np. mimo znaku pierwszeństwa 90stopni), włączać kierunkowskaz, CHOĆBY dla informowania pieszych, CHOĆBY dla poprawy przepływności na skrzyzowaniu