2009-03-20, 13:02 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
Walczę z problemem już od dłuższego czasu i nikt nie wie co to jest, metodą wykluczania, sprawdzania i czyszczenia mechanicy stwierdzili że przepustnica. Pojechałam do kolejnego tym razem fachowca od elektroniki z kupioną używaną przepustnicą i okazało się że moja przepustnica jest ok. Kolejne podejrzenie padło na rozrząd, ale czy przy 60tyś. jest to mozliwe. Może ktoś mi podpowie bo już sama nie wiem co robić, a szkoda mi kasy żeby wywalać bezsensu.
pozdro Aga
Reklamy
szybka pomoc :)
audi
A6 c6
Miasto: Lublin.Plymouth
2009-03-20, 13:48 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
Jak juz chodzi o przepustnice to trzeba ja wymyc ze wszystkich zanieczyszczen w srodku i przeprowadzic adaptacje na komputerze.Wymieniałas cos juz w silniku?np.swiece?Swiece powinno sie wymieniac co okolo 20tys.km moze ci gubic iskre i beda takie objawy jak u ciebie,rozrzad nie wydaje mi sie
czarna1975
2009-03-20, 14:02 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
dzięki za odp.
wymieniałam juz świece a przepustnica była czyszczona i adaptowana
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-03-21, 23:45 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
co to jest za silnik??? ma on cewki osobno na kazda swiece czy jeszcze przewody wys.nap.??jaki to rodzaj drgan??jak sie objawia??czy rano na zimnym silniku tez wystepuja??moze któras poduszka juz jest słabawa i przenosi drgania na karoserie albo układ kierowniczy.... spróbuj ustalic takie rzeczy...
czy to drganie jest spowodowane zbyt niskimi obrotami silnika??wiesz cos w tym temacie??
czarna1975
2009-03-22, 18:07 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
silnik jest 1,4 , 8-zaworowy. to jest fabia z 2001 roku więc ten starszy silnik, drgania wystepują również na zimnym silniku, najbardziej odczuwa się je siedząc w środku
mechanik arczan 84-24
Mercedes
Bmw 730 i Mercedes L609D Nissan Maxima 3.0 V6, Passat B5 2.8V6 SYNCRO ( NIE 4Motion )
2009-03-22, 18:49 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
w pierwszej kolejnosci to zmien warsztat!!skoro Twój mechanik nie potrafi sprawdzic i wyeliminowac poduszek pod silnikiem i skrzynia biegów!!było to wogóle sprawdzane??
czarna1975
2009-03-22, 19:32 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
byłam juz u kilku mechaników i właściwie już sama nie wiem co sprawdzali, pierwszy uznał, że to przepustnica, drugi to wykluczył, trzeci przeczyścil i przejrzał ponoć wiele rzeczy, jutro jade do kolejnego (oczywiście poleconego i podobno dobrego), zobaczymy co tym razem stwierdzi
mechanik arczan 84-24
Mercedes
2009-03-22, 19:59 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
zrób to sama!!!wejdz do auta zaciagnij mocno reczny hamulec "wsadź" 1ke i powoli popuszczaj sprzegło ale nie zeby silnik zgasł... i podczas tej próby dowiesz sie czy wiwracje ustaja czy sie nasilaja(chodzi mi o karoserje) jak beda zmiany to w obu przypadkach sa to poduszki silnika!! a podczas mocniejszego ruszania tez to wystepuje i przy zmianie biegów.... a jak dodasz troszke gazu do około 1000obr.dalej sa takie wibracje... drgania??!!
skoro zaden na to nie wpadł to nie sa dobrzy!!a poprzedni mowił to samo o kolejnym.... on jest dobry....
tak na marginesie to jak nie masz daleko to podjedz do mnie na warsztat to sprawdze to wnikliwie... bo tak przez net to nie da rady sie dowiedzies jaki jest to rodzaj drgan i co moze je powodowac!!to sa tylko moje domysły i hipotezy wyciagane z tego co piszesz!! kazdy element zuzyty w jakis sposób badz z jakiegos wzgledu moze dawac inny rodzaj drgan... miałem taki przypadek w WV phaeton ze była zerwana poduszka pod silnikiem i cuda sie działy z autem!!włącznie z tym ze cos stukało na dziurach a wszystko wygladało ze jest dobre!! dokładnie ten sam przypadek miałem w passacie 01rok 1.8 20V. rozerwana aluminiowa podstawa poduszki silnika.... drgania dziwne dzwieki przy ruszaniu i nawet wyrazny dzwiek stuku po str.pasazera!!zaweszenie było nawet wymienione z tego powodu... a sie okazała poduszka za kilka złociszy!!
czarna1975
2009-03-22, 20:30 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
jak dodam gazu to nie czuć drgań, one pojawiają się tylko jak stoję, sprawdzę jeszcze dzisiaj to co napisałeś, niestety ja jestem z Łodzi więc mam do Ciebie kawałek. Rozumiem, ze to nie łatwo tak z opisu udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ale zawsze różnego rodzaju sugestie (za które z góry dziekuję) mogą pomóc.
[/list]
Ostatnio zmieniony przez czarna1975 dnia 2009-03-22, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
mechanik arczan 84-24
Mercedes
2009-03-22, 21:54 drgania na wolnych obrotach w fabii ?
własnie to jest to ze ja nie wiem jaki to rodzaj drgan a ty nie wiesz o jaki rodzaj drgan mi chodzi i jak to wyłapac.... :/ ile silnik ma obrotów jak stoisz na luzie??masz tam obrotomierz??